Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Dank je wel.

Het is vreemd. Woensdag stond ik in de kassarij van de supermarkt en zag dat de persoon achter mij maar één halfje brood had. ‘Heb je maar één ding?’ vroeg ik. Hij knikte dus ik zei ‘Je mag wel voor hoor!’ Hij gaf geen sjoege. Ja, hij ging wel voor me staan maar zei helemaal geen dank je wel. Geen enige blijk van waardering of dank. Krijg de … dacht ik.

Mijn oppaskindje zegt steevast ‘dah wel’ als hij iets krijgt. Ik zeg dan altijd ‘alsjeblieft!’

Ik ben opgevoed met dank je wel zeggen. Als je iets krijgt ben je dankbaar. Vind je het eigenlijk stom dan nog zeg je dank je wel. Je dankt de persoon die moeite doet jou iets te geven of je te helpen. Dank je wel zeggen is helemaal zo gek nog niet. Toch merk ik om me heen dat niet in elk gezin ‘dank je wel’ zeggen belangrijk gevonden wordt. Men weet zelfs geen raad met zichzelf als de ander hen ergens voor bedankt. ‘Ja, haha,..’ Vol ongemak en plotselinge kwetsbaarheid horen zij een dank je wel aan, niet goed wetende wat ermee te beginnen.

Dank je wel zeggen is misschien ook wel kwetsbaarheid tonen. …


6 reacties op “Dank je wel.”

  1. Sorry zeggen is ook zo’n ding. Als iemand me met een boodschappenkar omver loopt en vervolgens (ietwat gemeend) sorry zegt, dat vind ik minder erg dan als iemand me omver loopt en helemaal niks zegt. Daardoor lijkt het net alsof diegene totaal niet door heeft dat diegene me omver loopt. En dan vind ik het erger.

  2. Als ik iets heel gewoon vind en ik krijg dan een “dank je wel” weet ik ook nooit zo goed hoe ik moet reageren. Ik vind het namelijk heel normaal wat ik heb gedaan. Op mijn werk heb ik hier wel regelmatig last van. Sommige klanten zijn zó dankbaar dat je hun administratie doet terwijl het voor mij gewoon mijn werk is ^^ ik moet daar altijd zo om lachen.. =D

  3. @Rianne: ik vond dit soms ook lastig. iets wat je zelf als gewoon ziet vinden anderen soms helemaal niet gewoon. dat zij dank je wel zeggen vind ik prima. dan is het al snel ‘graag gedaan!’ want dat is het ook.

    bij complimenten krijgen vond ik het snel bijna genant. ik kon daar niet echt op reageren. ik heb geleerd dat ‘dank je wel’ zeggen echt helpt. ze menen blijkbaar wat zij zeggen en vinden. daar ben ik weer dankbaar voor.

  4. Zowel dankjewel zeggen als sorry als alstublief, waren bij ons thuis normale dingen. Het zijn ook woorden die de wereld mooier maken, vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten