Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Verstoord slaapritme.

@Helen Soler: Ik heb een periode erg slecht geslapen. Dat ging van niet goed kunnen inslapen dan wel zo licht slapen dat ik gedurende de nacht een aantal keren echt wakker was of naar droomde en daarvan wakker werd. Ook hield ik bijna dwangmatig de wekker in de gaten en telde dan af hoeveel uur ik nog te slapen had voordat mijn wekker afliep. Overdag voelde ik me heel vaak ziek; grieperig, werd steeds vergeetachtiger en deed op het laatst maar wat.
Slaap is ontzettend belangrijk om goed te functioneren! En af en toe een siësta houden als je dat kunt, een powernapje, niet al te lang, is alleen maar prima en goed voor je.
Dit naar aanleiding van mijn vorige blog over de natuurlijke klok.

Het is lastig als je slaapritme verstoord is waardoor je niet goed meer functioneert. En jarenlang wist ik niet eens dat ik zo slecht sliep. Ik dacht dat het zo hoorde. Ik sliep nu eenmaal licht en werd snel wakker van gekke geluiden, het ritselen van bladeren aan de bomen, iemand die op de trap liep. Ik liep vaker wel dan niet met m’n ziel onder m’n arm rond op mijn werk. Collega’s begonnen zich te irriteren. ‘Ze klaagt altijd dat ze moe is.’ (Op het moment dat er nog andere vervelende dingen gingen meespelen riepen mijn collega’s: ‘Ze klaagt Al-TIJD dat ze moe is.’)

Ik had een chronisch slaaptekort. Zo stelde de huisarts die, toen ik zo mak als een lammetje en te moe voor alles om me heen, tegenover me zat. Haar blik was serieus en bezorgd. Ik moest gaan bijtanken.

De oude manieren van werken maakt dat je persé op een bepaald tijdstip moet gaan werken. Sommige mensen staan heel erg vroeg op en zijn rond een uurtje of drie ‘s middags total loss. Sommige mensen gaan pas ‘s middags werken en werken ‘s avonds door maar zijn ‘s nachts niet in staat te gaan slapen, zo hyper zijn ze. In de oude manieren van werken zijn we kuddedieren die allemaal hetzelfde doen en op hetzelfde moment. Als je werkgever bent deel je zo je personeel in. Dat zijn de werktijden. Hier moet je je aan houden. Maar we zijn mensen. Niet iedereen is een ochtendmens en niet iedereen functioneert het beste op hetzelfde moment als zijn/haar collega.

Sinds ik zzp’er ben deel ik mijn eigen tijd in. Ik ben absoluut geen ochtendmens. Als ik heel vroeg opsta, wat ik best kan, zak ik in rond een uur of drie. Niet zo’n beetje ook. Er komt niets meer uit m’n handen. Toen ik werkte bij de buitenschoolse opvang voelde ik me fitter dan jaren later toen ik ‘s morgens om kwart voor acht paraat moest staan. Een werkgever wil toch werknemers die optimaal functioneren? Zijn er niet meer mogelijkheden een team zodanig te laten werken dat men optimaal functioneert en elkaar aanvult? Het schiet zo door mijn hoofd zo nu en dan. Ja, het nieuwe werken. Anders werken. Beter werken.

Even terugkomend op het verstoorde slaapritme, nog even wat tips. Dat kijken op de wekker zorgt alleen maar voor stress. Het kostte me erg veel moeite maar ik kijk niet meer op de wekker als ik onverhoopt ‘s nachts wakker word. Ik ben nu eenmaal een lichte slaper dus zal ik nooit zo knock-outer zijn die volle acht uren doorpit. Maar kijken op die wekker, ik doe het niet meer. Het zorgt voor rust.

Een andere tip is douchen voor het slapen gaan. Dat geldt niet voor iedereen maar voor mij werkt het. Ik gun mezelf tijdens het douchen een moment om mijn dag door te nemen. Wat heb ik allemaal gedaan? Ben ik voldaan? Wie heb ik gesproken? Moet ik nog iets doen? Ben ik tevreden of zijn er nog losse eindjes? En daarna spoelt mijn dag zo door het doucheputje weg. Ik heb mijn ‘piekermoment’ gehad. Ik ga niet piekeren in m’n bed want in m’n bed rust ik uit. Bovendien ben ik warm want voor koukleumers werkt een koud bed allerminst. En als ik m’n ogen dichtdoe probeer ik bezig te zijn met mijn ademhaling. En alleen dat. Het heeft veel oefening nodig en in het begin werkt het niet, dwaal je af naar allerlei gedachten, ideeën en wat nog komen gaat, maar als je volhoudt lukt het je.

En natuurlijk die lichtwekker. Geef ‘m aan jezelf cadeau. Het is heerlijk rustig ontwaken geblazen!

[Foto blokje gemaakt door See-ming Lee.]


4 reacties op “Verstoord slaapritme.”

  1. .. het is een drama, dat niet slapen.

    Ik heb een partner die snurkt – niet als een houtzagerij maar toch – een parketvloer en een herdershond met lange nagels. Genoeg – naast alle zorgen die in mijn hoofd rondspoken – om mij heel de nacht op te houden. Dat geritsel van bladeren deed mij juist in slaap vallen maar dat hoor ik nu niet meer. Ik hoor niets meer want ik slaap met oordopjes. Ik hoor het ruisen van mijn bloed en de slagen van mijn hart. En die zijn zó slaapverwekkend.

    Dat stukje onderzoek naar oplossingen heb je goed gedaan. Vooral dat wegspoelen van de dag onder de douche is een goeie.

  2. Ik douche altijd ‘s ochtends en inmiddels is dat het punt dat ik wakker word. Wel in combinatie met de hond uitlaten. Dan heb ik 3 kwartier de tijd om op mijn gemakje wakker te worden en niemand die ik tegenkom..
    Werkt zo’n licht wekker echt? De philips wake-up light was laatst in de aanbieding en ik heb echt enorm zitten twijfelen. Je krijgt zoveel wisselende reacties dat het altijd maar de vraag is of zo’n lamp ook bij jouw werkt..

  3. @Rianne: ik heb geen aandelen en word niet gesponsord maar voor mij was het een van mijn fijnste verjaardagscadeaus! elke ochtend weer plezier van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten