Vrij zijn zit in je hoofd.

Het is een zin die ik vaker hardop heb uitgesproken en heb vastgelegd op papier of via de digitale snelweg. Het is ook niet een zin die van mij zelf afkomstig is maar van iemand anders. Ik weet tot op de dag van vandaag niet meer wie deze zin uitsprak, en of ik het hoorde op televisie of las in een boek, maar het maakte indruk, tot op de dag van vandaag.

‘Hoe vaak iemand je zegt dat je er niet toe doet, of meedeelt dat je minder bent dan een ander, er stom uitziet, niets kunt, of je apart zet, uitsluit, verbant uit een gemeenschap, je opsluit in een kooi, kamp of opsluit in jezelf en je isoleert, jij bent en blijft altijd vrij in je hoofd. Er is namelijk niemand die je gedachten, dromen en normen en waarden kan afpakken.’

Het liedje van Nina Simone sluit daar als vanzelf goed bij aan. Het is mijn lijflied; mijn kracht.


 

‘What have I got, why am I alive anyway, yeah yeah what have I got, nobody can take away! I got my hair, got my head, got my brain, got my ears, got my eyes, got my nose, got my mouth, I got my, I got my sense…I got my arms, got my hands, got my fingers, got my legs, got my feet, got my toes, got my liver, I got my blood.. I’ve got life, I’ve got life, I’ve got headaches and toothaches and bad times too like you’.

— Nina Simone.

Anne Frank had haar woorden.

-3 mei 1944-
‘Ik ben vaak neerslachtig geweest, maar nooit wanhopig, ik beschouw dit schuilen als een gevaarlijk avontuur, dat romantisch en interessant is. Ik beschouw elke ontbering als een amusement in mijn dagboek. Ik heb me nu eenmaal voorgenomen dat ik een ander leven zal leiden dan andere meisjes en later een ander leven dan gewone huisvrouwen. Elke dag voel ik hoe m’n innerlijk groeit, hoe de bevrijding nadert, hoe mooi de natuur is, hoe goed de mensen in m’n omgeving, hoe interessant en amusant dit avontuur! Waarom zou ik wanhopig zijn?’ — Anne Frank.

Niemand neemt je je eigen gedachten af. Niemand. In welke barre omstandigheden dan ook, wat jij jezelf vertelt mag verteld worden. En laat je niets aanpraten en ook al kaffert iemand je uit, spuugt iemand op je, schopt iemand je, slaat iemand je, vernedert iemand je, jij bent wie je bent. Je bent goed zoals je bent. Laat niemand je dat afpakken. Niemand.

Dat betekent voor mij vrijheid.

3 Comments

  1. Mooi en zo waar. En wat fijn om Nina Simone weer eens te horen. Nee, ik zeg het verkeerd, weer eens echt te beLUISTEREN. Dank.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten