Karin Ramaker.


En toen droomde ik over aanrein.

Aanrein? Er bestaat wel aanrecht en aan en rein maar aanrein bestaat helemaal niet! Ha! Ik schrijf nu pas het woord aanrecht op, wat een vaste werkplek (tafel) is in een keuken. In het aanrecht bevindt zich meestal de gootsteen. Het woord gootsteen stamt uit de tijd dat deze nog werd gemaakt van natuursteen en later van kunststeen. Een beter woord is tegenwoordig: spoelbak. In een keuken was je vieze borden af en maak je bestek schoon zodat je weer netjes kunt eten. Het keert telkens terug. Vies wordt schoon.

Waarom begin ik een blog over het woord aanrein? Omdat ik het pas geleden droomde en er wakker van werd. Ik droomde over het woord aanrein. Ik wist nog dat ik, toen ik wakker werd, dacht: aanrein? Dat past niet bij elkaar! Nicoline, droomcoach, wilde er ook het reine fijne van weten en werd er een skypegesprek gepland waar iets verbluffends uit kwam.

De associatie met aan. Wat zijn die? vroeg ze. Ik dacht meteen aan actief. Aan is doen. Handeling. Waarom dan? Nou, als ik het tegenovergestelde zou nemen; uit, dan zou dat niets zijn. Uit is uit. Dood. Als je een lamp uitzet is het donker. Een lamp aanzetten daarintegen is licht, helder. Leek voor mij volkomen logisch. En dan het woord rein. Ja, dat was en is een speciaal woord voor mij. Ik word er rustig van. Rein is zuiver en helder, puur, hoewel ik dan meer met helder en zuiver heb dan met het woord puur omdat men doodgegooid wordt met dat laatste woord. Transparant ook. Doorschijnend. ‘Ken je die blauwe Spa flessen? Daar staat ook Reine op. Ik vind dat een mooie naam.’

Reine.

Maar als die twee woorden aan elkaar gekoppeld zouden worden, aan en rein, wat zou dat dan betekenen?

Actief Zuiver.

Handelen in zuiverheid.

Actief de ‘aan’knop aanzetten om zuiver te handelen.

Zuiver ben je niet zomaar. Daar moet je wat voor doen. Dat is wat ik belangrijk vind in mijn dagelijkse leven. Het is niet makkelijk, maar ik wil dat goed doen. In tijden van voorspoed handelen in zuiver zijn maar ook in moeilijke perioden handelen in zuiver zijn. Rein omgaan met geweten. Geen smoesjes verzinnen. Onder de tafel vegen. (Ver)zwijgen. Ja-knikken terwijl je ‘Nee!’ wilt roepen. Even stoppen als je niet meer kunt en jezelf niet schuldig voelen. Naar vrienden toe open en eerlijk willen zijn, zodat ze me beter leren kennen en weten wat ze aan mij hebben. En dat het betekent dat ‘niet altijd zijn’ ook bestaat. Uit eigen verantwoordelijkheid omgaan met de mensen die je dierbaar zijn, was in een gesprek naar voren gekomen vóórdat ik ging skypen met Nicoline, die trouwens een onwijze commercialstem heeft en heel goed voice overs zou kunnen doen. [Maar dat terzijde.]

‘Ik had er nog niet eerder bij stilgestaan, maar dat zuiver handelen een actie oproept is nieuw voor mij.’ reageerde ze. ‘Je hebt dus een aanrein en een uitrein.’

Ik denk de hele dag na over woorden en over woorden met gevoel en sfeer. Dat het daarom niet zo frappant is dat ik ook in woorden droom was duidelijk geworden. Woorden hebben een bepaalde energieke lading. Dat het zo duidelijk naar voren kwam in een droom en ik er wakker van werd was bijzonder. Waarom ik op dat moment droomde over aanrein, dat is iets wat ik zelf moet uitzoeken. Blijkbaar betekende het op dat moment veel voor me. Was het een soort richtingbepaler. Of was het een reminder, een duwtje.

Muzikanten dromen vaak over muziek en horen een liedje. Schrijvers dromen denk ik over woorden. Er is een nieuw woord toegevoegd aan mijn woordenschat: Aanrein. En rein ben je dus niet zomaar. Daar moet je wat voor doen.

Published by


Reacties

 1. linda kwakernaat avatar
  linda kwakernaat

  wauw , op naar het aanrein-zijn!!!

 2. Carolien Geurtsen avatar
  Carolien Geurtsen

  wat leuk toch dat je het ook onder zweef catagoriseerd – en heerlijk om met je mee te lezen leven indeze woordenwaterval – ik geniet er van…. ook van je toevoegen aan je eigen ABC, ik vergeet de nieuwe woorden vaak die ik per ongeluk, meest door verschrijvingen (dislectisch) echt jammer. et als sommige ouders wel de gekke woordjes van hun kinderen opschrijven, heb ik ook dat niet gedaan… toch eens proberen hier en daar wat te voorschijn te sprokkelen, want taal is heerlijk…en eigen vocabulaire erg leuk
  dank voor t delen!

 3. karin r. avatar
  karin r.

  @Carolien: de categorie ‘zweef’ heb ik soort van expres aangemaakt. ik vind het niet zweef maar er zijn genoeg mensen die zulke dingen meteen bestempelen als zweef. ze weten dan ook dat ze deze rubrieken mogen overslaan. gaat hun pet te boven. :-P

 4. Gijs avatar
  Gijs

  Een genoegen om te lezen zo tussendoor op de grijze dinsdagmiddag. Ja, je vonkt aan met deze blogpost.
  Het verheldert namelijk mijn onbestemde hekel aan ´afvinken´ of ´afvink-lijstjes. Met je uitleg hierboven weet ik nu waar die hekel aan ligt. Want afvinken klinkt (voor mij) negatief: het is klaar, perfect, gesloten, achterlaten. Aanvonken daarentegen is inspireren, ontbranden. Jij hebt een nieuw woord dat inspireert en aanzet tot denken: aanrein!
  Mooi.

 5. karin r. avatar
  karin r.

  @Gijs: terwijl afvinken voor mij helemaal geen negatieve lading heeft. eerder opgeruimd, klaar, wat betekent dat er iets nieuws kan beginnen. het ene is namelijk af. :-) mooi he, woorden. …

 6. Gijs avatar
  Gijs

  Opgeruimd staat netjes. Ja, dat wel. En …. een opgeruimd karakter… is ook een karakter dat je vaker wilt tegenkomen ;-) In dat kader is afvinken mooi, en stel ik mijn mening bij.
  Ik denk dat ik te veel in mijn werksfeer zit. Afvinken om het maar klaar te hebben, van hun tafel afgeveegd, zonder – zoals je zelf hierboven schreef in de post – niet je eigen verantwoordelijkheid (willen) nemen. Het is afgevinkt omdat het op een lijstje staat en ´we hoeven dus niets meer te doen´. Het marginale dus.
  Ja, woorden zijn mooi! Ken je deze al? > http://deshoda.com/words/100-most-beautiful-words-in-the-english-language/

 7. Liesbeth Steur avatar
  Liesbeth Steur

  Hard werkend dat is het in het begin. Het consequent volhouden van je nieuwe besluit, totdat je oude gedrag jou verlaat omdat het geen aandacht meer krijgt.

 8. Carolien Geurtsen avatar
  Carolien Geurtsen

  zoiets vermoedde ik al … #zweeftevend met taal ;-) xc

 9. Niet af is onduidelijk. | MET-K.COM

  […] is af. Af is weg, over en finished en af betekent ook dat er iets nieuws beginnen kan. Zoiets als afvinken. Maar niet helemaal af is onduidelijk. Wanneer is het dan wel […]

 10. MET-K.COM – Naar aanleiding van een woord.

  […] heb een ‘ding’ met taal. Altijd al gehad. Ik droom zelfs in woorden. De laatste keer droomde ik over het woord heel. Scholieren, vervelende pubers, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten