Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Dit is een test.

De kassière van de supermarkt keek me even fronsend aan. ‘Wat?’ Ik had de boodschappen netjes in mijn plastic tas gestopt en ik vertelde haar dat ik volgende week kwam afrekenen. Het kwam nu even slecht uit.

Dit is een test.

‘Ja, ik denk, mijn opdrachtgevers betalen me niet uit, dus komt er niets binnen. Ik verreken het volgende week wel.’
Ik neem aanstalten de supermarkt te verlaten als de kassière de telefoon opneemt en een melding maakt van wangedrag. Er snelt een bedrijfsmanager naar me toe, voordat ik kans zie de supermarkt te verlaten. ‘Ho ho, mevrouw, dat gaat zomaar niet!’

‘Hoezo niet?’
“U moet betalen wat u meegenomen heeft, mevrouw. Zo regelen wij die dingen. Als u niet netjes betaalt, neemt u de spullen ook niet mee.’ De man is resoluut.

Nu zul je zelf ook wel bedenken, wat doet zij raar ineens, daar bij die winkel. Je betaalt toch voor de producten die je koopt? Wat is dat voor raar gedoe? Maar zo denkt niet iedereen erover blijkbaar. Sommige bedrijven nemen het niet zo nauw. Ze maken graag gebruik van diensten maar betalen niet of na twee herinneringen pas. Op scholen is het helemaal verschrikkelijk. Daar staat een ‘normale tijd’ van twee maanden voor, als het niet langer is. Het gaat bij grote bedrijven van bureau naar bureau en hun financiële administratie betaalt maar eens in de zoveel tijd uit. ‘Zo gaat dat bij ons.’

Ik ga me de komende periode eens bedenken hoe ik dit ga aanpakken. Het is namelijk helemaal niet leuk om herinneringen te sturen en achter bedrijven hun broek te zitten en steeds te bellen. Ik mag aannemen dat een betalingstermijn van twee weken netjes is. Hoe ga jij daarmee om?


Reacties

 1. Marco Raaphorst avatar
  Marco Raaphorst

  Vooraf laten betalen. Hoewel het merendeel zal denken: voor jou een ander.

  Ik heb meegemaakt dat er mij gevraagd werd om iets tegen enorme korting te doen. Je vraagt je toch af hoe dat soort volk ooit in staat is geweest een Apple computer aan te schaffen voor de volledige prijs…

 2. Cuny avatar
  Cuny

  Goed verhaal!
  Ik spreek altijd een voorschot (ik verstuur dan factuur bij akkoord offerte) van 40% af.
  Dat houdt iig je cashflow enigszins gezond. Neemt niet weg dat sommige bedrijven nog altijd (veel) te laat betalen. Ik vind 2-4 weken normaal. Als ze netjes tevoren melden dat het 6 weken is, kan ik daar in meeste gevallen wel mee leven. Maar een langere termijn is asociaal. Hoe dan ook.
  De rijksoverheid heeft zichzelf opgelegd binnen een maand te betalen. Tot nu toe heb ik daar goede ervaringen (alles tussen 2 en 4 weken). Volgden andere instellingen en bedrijven dat voorbeeld maar.
  Heb je algemene voorwaarden? Dan rente opnemen als ze (onafgesproken) te laat betalen… En het ook rekenen. Kan evt. ook een kleine korting geven als ze binnen 10 dagen betalen.

 3. karin r. avatar
  karin r.

  @Cuny: algemene voorwaarden heb ik opgesteld ja. Voorschot heb ik inderdaad over na zitten denken. Denk ook dat ik dat ga doen. …

 4. Susanna klaver avatar
  Susanna klaver

  Helaas. Hier hetzelfde verhaal. We hadden het er net over… Hoe gaan we dit aanpakken. Waardeloos

 5. Mirjam vd Berg avatar
  Mirjam vd Berg

  Ik hanteer tegenwoordig een andere betalingstermijn en laat die op de offerte van de opdracht ondertekenen.(daar wordt de betalingstermijn op vermeld)
  50 % vooraf, 25% bij aflevering, 25% na 14 dagen aflevering.
  Ik heb nu veel minder wanbetalers en loop minder risico bij niet betalen.
  Ik begin niet aan de opdracht voordat de eerste betaling binnen is.
  (helaas ook met schaam en schande moeten leren)

 6. Jeroen Bouwman avatar
  Jeroen Bouwman

  Ik maak gebruik van IDEAL. De klanten kunnen via hun eigen bank via internet betalen. Maakt het makkelijker, dus wordt er eerder betaald.

 7. Henk-Jan Winkeldermaat avatar
  Henk-Jan Winkeldermaat

  Hoewel het merendeel van mijn opdrachtgevers ook nog moet betalen, na mijn termijn van 2 weken, maar ook nu al na een maand, en ik vandaag de herinneringen per e-mail ga versturen (en dat zijn er niet weinig) wil ik ook even een andere kant belichten.

  Ik heb een opdrachtgever die mij binnen de termijn van 2 weken betaalt, maar zelf twee maanden op het geld van zijn opdrachtgever moet wachten. Voor het project waar hij mij voor heeft ingeschakeld. Maar dit kom je niet vaak tegen, zeker niet in deze tijd.

  Ter inspiratie maar weer eens: F*ck you, pay me!

 8. Richard van den Boogaard avatar
  Richard van den Boogaard

  Ook ik loop hier regelmatig tegenaan. De betalingsmoraal is bedroevend; bij enkele klanten ligt het “standaard” op 90 dagen, waarbij men het ook nog eens presteert om eens per maand te betalen. Als je dus pech hebt, krijg je pas op dag 119 betaalt.

  Zoals bij de supermarkt is het de leverancier die de betalingsvoorwaarden bepaalt. Dat wij klanten krediet geven door later te mogen betalen, is dus eigenlijk al heel bijzonder. De wijze waarop ik er mee omga, is dat ik vraag wat de termijn is waarop men betaalt. Als dat langer is dan 14 dagen, gebruikt men mij dus als bank en daar horen rentekosten dus bij. Omdat het om werkkapitaal gaat, zijn mijn voorwaarden echter wat ongunstiger dan dat men het bij een bank leent. Ik reken in de regel 3,5-4% rente *per maand* (effectief dus 42-48% per jaar). In de factuur staat echter dat men de post rentekosten in mindering mag brengen op de factuur bij betaling binnen mijn normale periode van 14 dagen. De rentepost zou dus een motivator moeten zijn om snel te betalen. Gek genoeg kiest men er toch voor om pas na 45 of 60 dagen te betalen…

  Overigens schijnt het zo te zijn dat de betalingstermijn per 1 januari 2013 wettelijk op 30 dagen wordt gesteld.

 9. elsbeth avatar
  elsbeth

  Ik had laatst iets bedacht. Dat al het ingeleverde werk vanzelf van de computer van de opdrachtgever werd gewist als er niet binnen 30 dagen was betaald. Nu nog iemand vinden die dat kan maken. Ik vind het ook heel frustrerend. Laatst ook nog. Ik neem een opdracht aan omdat het superleuk was. Eerst blijkt dat ze niet met voorschotten werken en vervolgens betalen ze veel te laat. Ik wacht nog steeds. En de opdracht moest snel, sneller, snelst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten