“If you don’t know where you’re going, any road will take you there.” –Cheshire Cat, Alice in Wonderland.
Chris Guillebeau schreef het boek The Art of Non Conformity, for life, work and travel. Hij wijst ons erop dat we vooral moeten (zouden moeten) zoeken naar ideeën en uitwerkingen van die ideeën zodat we gelukkiger worden. Vooral niet bezig zijn met de maatstaven van gevestigde orde. Do It Yourself, geen vastomlijnde regels want die zijn er om gebroken te worden. Ook heeft hij het over de Not To Do list, een lijst die je maakt van taken die je weerhouden van andere taken die je wel graag zou willen doen. Als je die weggooit, streep je het ook van je lijst. Wat je zou moeten doen (van jezelf) is lang niet altijd wat je uiteindelijk zou willen. En vooral het zelfstandig ondernemerschap zorgt er bij hem voor dat hij de absolute vrijheid geniet en wil vasthouden. Het is hem dierbaar.
Goed werk leveren is een ding. Geweldig werk leveren is ultiem. En opmerkelijk werk leveren staat samen met weerstand, kritiek en mensen die je ideeën uitlachen. En daarom is het vaak juist geweldig werk. Het zorgt voor dynamiek, kracht en uiteindelijk zelfs verandering. En met deze laatste alinea sluit ik deze blogpost af. Toen ik gisteren in een troosteloos Zaandams cafeetje zat met een tweede kop koffie en deze zinnen las snapte ik het ineens. Geweldig werk leveren is vechten. Maar uiteindelijk vecht je voor verandering. Omdat het nodig is.
‘Many remarkable people deal with depression and anxiety all the time because they see the world differently than average people do. Their own failures and perceived failures are magnified. When others say, “Don’t worry about it,” they can’t understand why someone would think something like that.’
Lees hier de rest van de blogpost ‘what it takes to be remarkable.’
3 reacties op “De beslissing om opmerkelijk te zijn.”
Ik las laatst het boek Creativity: Flow And The Psychology Of Discovery And Invention van Mihaly Csikszentmihalyi . In dit boek somt hij een aantal eigenschappen op van zeer creatieve mensen. Het sluit precies aan bij waar jij jouw blog mee afsluit. Wat ik me nog herinner, en wat me intrigeert, is dat zeer creatieve mensen vol tegenstellingen zitten. Kunnen bijvoorbeeld zowel zeer open staan voor anderen en zich ook compleet afsluiten voor anderen. Voor het creatieve proces is dit zeer nuttig. Door open te staan komen nieuwe prikkels binnen waar zich ideetjes uit vormen. Zodra je daarmee aan het werk wilt gaan, helpt het juist je compleet af te sluiten. .
@Peter: begin het brein van een creatieveling steeds beter te begrijpen!
Mooi en inderdaad. Geweldig werk leveren is vechten. Maar dan wel voor iets. Nooit tegen iets. ;-)