Kokers op je hoofd.

Lensdragers hebben zo nu en dan een oogontsteking waardoor ze hun lenzen niet meer kunnen dragen. Tijdelijk. Lensdragers hebben als het goed is ook een reservebril thuis voor als zij even geen lenzen willen dragen of oogontstekingen hebben waardoor het noodzakelijk is een reservebril op te doen, anders genezen de ogen niet. De naam zegt het al; reservebril. Zo’n bril die er net niet bijhoort. Een bril die misschien helemaal kon toen je begin twintig was maar nu niet meer kan. Een bril waarmee je dus hardstikke voor PIEP loopt. Ik kreeg een oogontsteking deze week.

Nu is mijn reservebril niet echt 1990 maar helemaal blij ben ik er ook niet mee. Bovendien heeft het donkere randen waardoor ik telkens mezelf afvraag wat er in de weg zit, maar dat is dus mijn reservebril. Ook liep ik afgelopen week een winkel binnen en deed, uit automatisme, mijn bril af. Ik zag ineens verdomd weinig. Het was dan ook niet mijn zonnebril die ik wilde afzetten maar mijn reservebril, die ik natuurlijk gewoon op mijn neus moet houden.
Mijn oren doen lichtelijk pijn na een dagje brildragen. Mijn neusboog ook. Je kunt, als het regent, geen steek zien en je kunt, als de zon schijnt, geen steek zien. Ik begrijp de voordelen niet van een bril.

Ik was amper vier jaar oud toen ik een bril kreeg. Vroeger had je onmogelijke monturen; meestal droeg een meisje net zo’n vliegeniersmodel als de jongens dat droegen en ze bedoelden er niet eens unisex mee. Mijn zicht is slecht. Links is bijna -6. Kun je nagaan als ik bril-en lensloos door mijn huis banjer. Ik zie alleen maar zwarte vlekken en die zwarte vlekken kunnen van alles zijn. Ooit zag ik een zwarte vlek op mijn muur en ging er met mijn neus bovenop staan om te zien wat het was. Een dikke, zwarte, harige spin. Dat is tevens ook de enige keer dat ik hard heb lopen gillen en m’n vader belde.

Het is dat ik mijn reservebril vaak nodig heb. Niet alleen voor oogontstekinkjes maar ook als mijn ogen vermoeid zijn van een lange dag computerstaren. Tijd en zaak dus om op zoek te gaan naar een hip en kek model waarmee ik met trots naar buiten kan wandelen. Een bril hoort bij je persoonlijkheid, las ik op een website. Ik zal beloven (aan mezelf) dat ik het niet te bont maak.

7 reacties op “Kokers op je hoofd.”

 1. Ik draag al sinds mijn zesde een bril, met een tijdelijke pauze van een paar jaar dat ik lenzen droeg. Die kan ik niet meer dragen door een beschadiging aan mijn oog. Ik heb door de jaren heen een bril of tien verzameld en koop elk jaar een nieuwe- het zit immers op mijn hoofd en ik vind elk jaar wel weer een ander model leuk. Al blijf ik de laatste jaren hangen aan groot, vierkant en zwart- ik lijk een beetje op Giel Beelen #au

 2. mijn eisen vanochtend in de brillenwinkel: voor m’n smalle koppie moet het perfect passen. vintage. op eerste oog ‘wow’ gevoel. en ik was denk ik binnen een half uur klaar. winkel blijkbaar op goed gevoel uitgezocht en meteen juiste montuur op m’n neus! check:

  http://www.flickr.com/photos/karinlikeslomo/7466241478/in/photostream

 3. I wore contacts when I was a teen, but have worn glasses ever since.
  It’s been interesting as I get older to no longer need glasses to read,
  because it makes me wonder if I am a different person without glasses.
  Since I still wear glasses when I am not reading, it allows me to be my own twin one with glasses. one without.

 4. Mijn collega heeft een paar weken geleden een vuiltje onder haar lens gekregen dat is gaan ontsteken. Ze heeft twee weken geen licht kunnen verdragen (ze heeft zelf geroepen dat ze haar oog eruit mochten halen als het moest; zo pijn dat het deed!) en afgelopen donderdag heeft ze haar laatste controle gehad. Gelukkig is alles goed en zal ze geen blijvende schade hebben. Als de beschadiging 2 mm lager had gezeten had ze altijd schade gehad. Ik vond lenzen al niets, maar nu helemaal niet meer! Ik heb op mijn 17e wel eens geprobeerd om lenzen in te doen, maar dat lukte me echt niet. Ik kan bijv. ook geen makeup op doen haha Ik houd het lekker bij een bril =D

 5. Ik had een paar jaar geleden een oogontsteking,mocht ik 2 maanden geen lenzen in,en ik had nog een bril,nou ja van na de oorlog,dat wel maar. ….. mijn opticiën zei; Goh het lijkt wel een veiligheidsbril…… Aai….toen heb ik maar een nieuwe gekocht… ;-) Ik heb ‘m toevallig ook net weer opgezet vanwege hooikoorts…. haaaatsjieeee. Ik heb allebei de ogen -5.5 dus ik herken die zwarte vlekken wel,maar gelukkig nog geen spin aangetroffen…haha…

 6. Ik heb sinds mijn 9e een bril. Een bril heeft als voordeel dat ik kan zien, zonder bril gaat dat een stuk lastiger. Een noodzakelijk kwaad. Gelukkig heb ik een ‘brillenhoofd’. Lenzen heb ik ooit geprobeerd, maar dat was helemaal niks. Het went, een bril. Al verzucht ik weleens dat ik ook gewoon goed zou willen zien zonder dat ding op mijn hoofd. Vooral als het heel warm is, of het ding weer beslaat.

 7. Zodra je je eerste lenzen in huis (in je ogen) hebt; wegdonderen die bril!
  Eerst kapot trappen terwijl je gilt: “Ik haat je!!!”. Doe dit vanwege de krasjes van het gebroken glas niet op je mooie vloer. Houdt er rekening mee dat je buren een driecijferig nummer bellen als je dit op een warme middag in de tuin doet.
  Oogontsteking? Gordijnen dicht, telefoon uit, en pas weer gaan leven als je je lenzen weer in kan. Zo is dat. Daaahaag bril!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten