Karin Ramaker.


Ik weet niet op welke planeet jij woont.

Ik moest denken aan die verjaardag een tijd geleden waarbij de een met armen over elkaar en streep op zijn mond te kennen gaf niet open te staan voor andere geluiden. Alsof hij een klein kind was en met vingers in zijn oren keihard ‘Tralalalaalaaaaah!’ riep terwijl de ander probeerde rustig en kalm te beargumenteren wat haar mening was. ‘Ik luister niet! Ik luister lekker niet! Ik vind je verhaal een belachelijk verhaal en daarom luister ik niet!’ Zo’n gesprek viel dood. Helaas.

Wat nu blijft hangen denk ik, is dat we nu een mening roeptoeteren en de mening, de vraag of de stelling van de ander in de wind wuiven. Wat jij vindt doet er niet toe. Wat jij denkt is kul. Wat jij nu zegt is racistisch. Wat jij beweert is onzin. Hoe durf je dit te beweren! Ik weet niet op welke planeet jij woont maar jij moet even heel goed nadenken voordat je iets zegt!
In plaats van een gezonde discussie, een gesprek, een argumentatie, een luisteren en proberen te begrijpen wat de ander bedoelt en waar het vandaan komt, zijn we doorgeslagen in felle ruzies. We zetten meteen een toon. We zijn meteen boos. Beledigd. Verontwaardigd. Voelen ons benadeeld.

Dat vond ik dus maandagavond tijdens een kerstborrel bijzonder. We hebben soms andere kijk op bepaalde dingen. We vinden iets maar we stellen ons zelf en de ander vragen. Is dit wel zo? Klopt het? Vergeet ik iets? Hoe komt het dat jij dat zo vindt? Zonder oordelen. Dat vond ik een verademing tussen alle verkondigingen van felle meningen die geen ruimte lieten voor vragen en een open gesprek.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

Published by


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten