Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Als ik geen woorden had om uit te leggen was deze kaart de uitleg.

Afgelopen weekend stond ik in een boekwinkel in Rotterdam. Ik kocht daar geen boek maar een kaart. Geen landkaart maar een ansichtkaart. Om niet te versturen. Nou, misschien ooit.
Naar iemand die het begrijpt of juist naar iemand die het nog moet begrijpen. Die kaart maakt het namelijk meteen helemaal duidelijk. Als ik geen woorden had om uit te leggen was deze kaart de uitleg.
Laatst vroeg iemand zich namelijk af waarom er gelezen zou moeten worden. Ja, dat het hielp om te kunnen lezen werd wel begrepen maar het nut van een boek lezen, voor de lol, dat was echt een onbegrijpelijk iets. Lezen, een verhaal, met een begin, een midden en een eind. Er werd flink om gezucht. En dan helemaal als het een heel dik boek was. Daar was toch niet doorheen te komen!

Het nut van het lezen van een verhaal is de reis die je maakt. De reis die begint bij de eerste zin die je leest in het eerst hoofdstuk en het eindigt op de laatste bladzijde als je de laatste punt ziet. En als het een stevig en goed verhaal is heeft het je meegenomen naar een hele andere wereld, of wellicht heel dichtbij, maar je hebt even gekeken door andermans ogen, geroken door andermans neus. Je hebt even een hele andere sfeer geproefd, andere culturen gezien en andere denkwijzen. Het maakt dat je meer begrijpt van andere werelden of inziet dat het er is.

De kaart hangt op mijn prikbord in mijn werkkamer en ik kijk er sindsdien vaak naar. De jongen, ongeveer zeven jaar oud, kijkt tussen de bladzijdes door in een geopend boek alsof hij kijkt door een verrekijker. Op die leeftijd begint het pas. Je leert de woorden begrijpen, je kunt verbindingen leggen en je snapt aan het einde van de ene zin dat het verhaal verder gaat bij de volgende. En voor je het weet ben je ergens anders.

Boekenweek 2018.

(Kaart: Junge mit buch – Quint Buchholz)

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.


Eén reactie op “Als ik geen woorden had om uit te leggen was deze kaart de uitleg.”

  1. Mooi Karin! Ik lees een boek nu van José Saramago (Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar ooit). Ken je zijn werk? Hij schrijft met bijzonder weinig interpunctie of hoofdletters. Eigenlijk moet ik zijn werk hardop lezen, ik vind het zo mooi. Het klinkt als een lied en dan is er ook nog het verhaal. Dit gaat over de reis van olifant. Van Lissabon naar Wenen. De olifant was een cadeautje van de Portugese koning aan de aartshertog Maximiliaan van het Habsburgse rijk. Dat was een hele reis! Voor de goede orde: ik lees de engelse versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten