Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

We dachten het dus verkeerd.

Ik buig me al twee dagen over het feit dat communicatie het allermoeilijkste is wat er bestaat. Twee mensen tegenover elkaar die elkaar door en door kennen kunnen in een bepaalde situatie ineens het gevoel hebben niet meer op een lijn te zitten. Wat is er gebeurd waardoor ze niet meer samen die lijn volgen maar de knoop hebben gelegd? Ik zat in een heftig gesprek afgelopen week waarbij er geroepen werd: ‘We dachten dat we het er wel een keer over zouden hebben!’ Het was een verwijt. Ik trok mijn wenkbrauwen op en dacht na. Ondertussen ging het gesprek door in verhitte dialogen.

‘We dachten…’

Mensen denken te veel en vragen te weinig. ‘Ik ging er vanuit dat…’ ‘Ik had verwacht dat…’ ‘Ik dacht dat…’ We zijn allemaal verschillend en denken en handelen ook verschillend. Spreek alsjeblieft uit wat je wil! Het is arrogant om te denken dat iemand in je hoofd kan kijken en dus wel weet wat je denkt of verwacht. De werkelijkheid is wel anders. Daar ontstaan de misplaatste verdenkingen en verwijten. Er werd in het gesprek verwacht dat iemand de volgende dag de telefoon zou pakken om een concrete afspraak te maken. Maar ‘het er een keer over hebben’ is niet per sé de volgende dag. Pas als je zegt: ‘Wil je de volgende dag even contact opnemen?’ ben je wat duidelijker.

Wat ik nog bedacht was dat je zelf verantwoordelijk bent voor de afloop van je eigen onduidelijkheid. Denk daar maar even over na!

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten