Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Weet je wat je zegt?

Heb je mij gezien? Gehoord? Gevonden? Heb je mij aangehoord? Gevraagd hoe het was of nog steeds is? Heb je geluisterd naar het complete verhaal ook al sta jij er anders in? Heb je de feiten tot je genomen? Weet je zeker wat het inhoudt? Weet je wat je zegt? Neem je het risico mensen over een kam te scheren? Ben je bereid je veronderstellingen onder de loep te nemen? Durf je je te vergissen?

Weeg je je woorden af? Begrijp je wat het behelst? Begrijp je wat je vindt? Steek je tijd en energie in de ander? Heb je een tijdje mijn schoenen aangetrokken en de weg bewandeld die ik heb bewandeld of nog steeds bewandel? Ben je erbij geweest? Ken je de weg? Heb je alle kanten van het verhaal gehoord?

Hoe jij het zou doen is niet per sé de manier waarop iemand anders het zou doen. En daar liggen zeeën van redenen en gevoelens achter die we niet zomaar aan de buitenkant zien en niet altijd meteen kunnen uitleggen of verklaren.

Zou je kunnen zeggen, ik weet het gewoon niet?

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.


8 reacties op “Weet je wat je zegt?”

  1. Wat mij betreft kan dat wel. Je kunt best zeggen dat je het gewoon niet weet. Best prettig ook om toe te geven. Soms.

  2. Ja, wat mij betreft wel, twijfels hebben, niet altijd weten of kunnen benoemen, dit accepteren/respecteren geeft ook wat ruimte naar jezelf of een ander.

  3. Ja hoor. Dat kan je gewoon zeggen. ‘Ik weet het niet.’ Het zou weleens fijn zijn als meer mensen dat zouden kunnen zeggen. :-)

  4. Als je niet het hele feitelijk overzicht hebt kan je alleen op aannames begeven, als je maar daar bewust van bent, dat de ”waarheid” of de perspektief totaal anders kan zijn.

  5. Nooit eerder over nagedacht eigenlijk. Het is ook geen item voor mij. Als ik iets niet weet dan zeg ik dat.
    Natuurlijk valt het mij wel eens op dat er iemand om de hete brei heen draait omdat hij of zij het antwoord schuldig moet blijven. Politici bijvoorbeeld doen dat geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten