Eerst moet je afbreken wil je weer opbouwen.

‘Ik moest aan jou denken toen ik in een gesprek zat en iemand vertelde dat al die Brabanders die naar het westen zijn verhuisd op enig moment weer teruggaan.’ Ze lachtte. Ze wist inderdaad mijn antwoord al. Er zou heel wat moeten gebeuren, iets onvermijdelijks of cruciaal, waardoor ik zou besluiten terug te keren.

We zaten, op haar uitnodiging, aan de bar in café Franklin ergens op een hoek van een straat. Buiten zaten mensen met dikke vesten aan te pimpelen bij het kaarslicht. Het was het begin van de herfst, een tijd die ik erg prettig vind. De bomen veranderen van kleur. Alles laat los en er is tijd voor afbreuk en langzame vervanging. Eerst moet je afbreken wil je weer opbouwen.

Ze ging verhuizen binnenkort. Terug naar haar roots. Niet exact terug naar haar geboorteplaats maar in ieder geval dichterbij. Ze was haar accent nooit kwijtgeraakt terwijl ik vele malen te horen kreeg dat ik ‘zo haags’ was gaan spreken. Ze hoopte dat de verhuizing soepel zou verlopen en vond het allemaal spannend. Er moest nog veel verbouwd worden. Ze liet een paar foto’s zien van de nieuwe woning.

‘Je leert je vrienden wel kennen als je gaat verhuizen.’ zei ze. Ik beaamde het. Ik had een vriendin die slechts twee keer naar het westen kwam, een keer met de trein, wat ze een crime vond, de tweede keer met de auto maar die kreeg onderweg pech, en ze vloekte op het drukke verkeer, de trams en alles wat anders was dan daar waar ze vandaan kwam. Later verwaterde het contact en sprak ik naar niet meer. Jaren ervoor zwaaide ze een andere vriendin uit die naar Maastricht ging verhuizen. ‘Ik kan er niks aan doen dat zij is weggegaan.’ vertelde ze mij. Ze had een reden om niets meer te ondernemen.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

5 reacties op “Eerst moet je afbreken wil je weer opbouwen.”

 1. Afstand, tijd of andere interesses, vriendschappen komen en vergaan.

  Met mijn roots heb ik nooit zoveel gehad.
  Geboren in Arnhem, getogen in Brabant, ben ik wereldburger van de Bijlmer geworden.

  Vrolijke groet,

 2. Vriendschappen zijn niet altijd voor het leven. Net als relaties. Dat heb ik ervaren. Wanneer een van de vrienden doorgroeit, zich ontwikkelt een bepaalde kant uit, dan laat hij of zij anderen achter zich. En roots? Ja dat is voor mij een lastige. Met al dat gereis en ge-verhuis. Toch voel ik me Haags, dat is blijheid. Ik hou van de Indische dame. Hier voel ik me uitermate thuis. Midden in de natuur. Een Nederlandse vriendin van mij die hier al meer dan 30 jaar woont noemt zichzelf Holantejana. Oftewel een Hollandse in Alentejo. Vind ik wel een leuke vondst. Trouwens jij hebt inderdaad een Haags accent met een hele lichte Brabantse G. Dat is nog eens exclusief!

 3. ‘Het Westen’, het klinkt voor sommigen bijna als een schier onbereikbaar stuk van Nederland waar je vooral weg moet blijven. Iedereen is er stoned, binnen 5 minuten ben je beroofd en als vrouw loop je de kans voortdurend te worden lastig gevallen.
  Het is maar wat je bent gewend en waar je bent geboren en opgegroeid. Ik houd van mensen zoals Rob A (zie hierboven) en voel me eveneens een wereldburger.

 4. Ha ja niet iedereen is even flexibel, ieder z’n eigen thuis waar dat ook is.

 5. @Rob: ik sprak er vandaag nog verder over. Maar het gevoel wat zo’n ‘vriend’ achterlaat als de persoon de afstand te ver vindt (kom op, het is Nederland, niet timboektoe) is toch wel dat je het dus blijkbaar niet zo waard bent. en dat knaagt, want jij zou wel die afstand willen overbruggen omdat je de vriendschap waardevol vindt. Maar inderdaad, vriendschappen zijn soms ook tijd- en plaatsgebonden blijkbaar.

  @Liesbeth: ik vind mezelf nog onwijs brabants spreken maar dat is blijkbaar niet zo. :-D

  @Harme: ja, soms vind ik het schokkend dat sommige kernen in Nederland in hun eigen kring hangen en dus niet eens weten hoe het elders is of wel dénken te weten hoe het elders is. (wat vaak niet echt klopt.)

  @Agnes: ik denk dat ik me op meerdere plekken thuis zou kunnen voelen. maar waar ik vandaan kom voelde ik me nooit echt thuis. (wat weer apart is…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten