Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Hartekind.

De foto op de voorkant van de collectebus van Stichting Hartekind zegt eigenlijk genoeg. Een streep, een lijn, een litteken van bovenkant borst tot beneden eindigend bij de ribben. Twee jaar geleden vroeg mijn toenmalige oppaskind naar dat litteken op de foto van de poster van Hartekind. Hij was zo onder de indruk dat hij in zijn klas meer vertelde over mijn neefje met een streep over zijn borst. De hele klas raakte ervan onder de indruk en begon spontaan cupcakes te bakken die ze een dag later verkochten op school in de hal. Ik had niets gedaan alleen maar verteld over kinderen die geboren worden met een hartafwijking en soms lange en intensieve operaties moeten ondergaan om te overleven.

Een jaar later wilde ik dolgraag collecteren maar kreeg de stichting geen vergunning voor de plaats waar ik woon. Dit jaar kwam die er toch en kon ik samen met de coördinator aan de slag. Gisterenavond ging ik voor het eerst de deuren langs. Bij de huizen waar werd opengemaakt was een half woord genoeg. En vaak raakte ik in gesprek. Niet eens zozeer met mijn persoonlijke verhaal maar het verhaal dat verteld moet worden.
‘Natuurlijk geef ik! Mijn tante, vader, m’n buurmeisje van vroeger is ook geboren met een hartafwijking.’ En zo hadden sommige bewoners ook hun eigen verhaal.

Ik stond bij een woning van een jong gezin zag ik. De kinderlaarsjes lagen in de gang en er stond een buggy. Er deed een vrouw open. Ik zag haar dikke buik. Ze bekeek de foto op de collectebus en tranen sprongen in haar ogen. Het was dubbel, zei ze. Zelf wilde ze een gezond kind op de wereld zetten. De 20 weken echo liet niets bijzonders zien dus kon er gejuicht worden. Nu stond ze met beide handen voor haar gezicht. Het confronteerde haar. ‘Maar-, zei ze, ‘- Het is waar.’ ‘Het is allemaal niet vanzelfsprekend.’ Ze liep de gang in om haar portemonnee te pakken en gaf waarschijnlijk het hoogste bedrag die avond.

Wil je helpen om geld in te zamelen voor meer wetenschappelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij (jonge) kinderen? Doneer hier!  HARTtelijk dank! En wil je delen? Graag! ❤️

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten