Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Ik slikte een nare smaak weg.

We hoorden het vanmorgen, rond de lunchtijd, dat oom K in de leeftijd van 93 jaar was overleden. Rustig ingeslapen om acht uur in de ochtend. In de dagen ervoor had hij koorts en was hij benauwd. Een man die zijn vrouw al enige jaren moest missen en alleen in een kamer zat omdat niemand meer op bezoek mocht komen.
We namen het nieuws gelaten op. We hadden het zien aankomen, helaas. Een oude man, broos en ook nog besmet geraakt met het corona virus was een kwestie van een optelsom. We besloten heel even een frisse neus te gaan halen en liepen door het park naar de wijk waar we heen wilden. Netjes op afstand, goed oplettend. We haalden herinneringen op aan K. Hij mocht trots zijn op zichzelf. Altijd stond hij open voor gesprekken of je nou jong of ouder was, hij had het hart op de tong en was betrokken.
Toen we terugliepen zag ik bij de XL Albert Heijn al heel veel mensen, ook met z’n tweeën, naar binnen gaan om wat boodschappen te halen. Door het park wandelend terug naar huis voetbalde een clubje tieners alsof er niets aan de hand was en zaten mensen dicht bij elkaar in het gras. Alsof er geen mensen op de IC lagen te vechten. Alsof er geen ouderen ziek in het verpleeghuis in een bed lagen. Zoals K. Ik slikte een nare smaak weg.

Wil je mijn blog steunen met een bijdrage? Doneren mag hier.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.


4 reacties op “Ik slikte een nare smaak weg.”

  1. Ik heb daar ook een nare smaak van en dat is soms nog zacht uitgedrukt. In de supermarkt zijn het vooral de ouderen die zich nergens wat van aantrekken en buiten en in de parken vooral de jeugd. Ik blijf me afvragen waarom het nou zoveel gevraagd is om je een tijd lang aan de regels te houden, ook uit respect voor anderen.

  2. @Jochem: ik ben geneigd te denken dat het vooral wegwuiven van angst is. Daar worden mensen ineens heel kinderlijk koppig van en overmatig rationeel. We strooien met cijfers (‘zie je, valt allemaal wel mee’ of ‘we moeten het wel in verhoudingen blijven plaatsen’) tot net doen alsof het er niet is (in je eigen bubbel blijven) en lekker egoïstisch doen wat we willen blijven doen, ten koste van kwetsbaren want die zien we niet, horen we niet en als ze er wel zijn zijn we opeens superman/vrouw en immuun en dat heet geloven in sprookjes. Het enige rationele, naar mijn mening, is toegeven dat het wel erg is, toegeven dat we het wel eng vinden en toegeven aan een periode waarin we op elkaar letten. Omdat het verstandig is.

  3. Ja zoiets zal het wel zijn. Plus de verslapping: de curves gaan omlaag, dus dan kunnen we wel wat minder voorzichtig zijn… zucht.

  4. Jij ook gecondoleerd Karin. Ik reageerde al bij Marco´s blog en zei dit: Gecondoleerd Marco. Die verzorging- en verpleegtehuizen zijn wel de sjaak. Coen zijn moeder (95) heeft ook Corona. Zit op de geïsoleerde afdeling, heeft wat koorts en verder nergens last van. Alleen van de dingen waar ze altijd al last van had. En ze hebben daar een 101-jarige die weer hersteld is. Ik snap het niet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten