Kraaienvleugels.

We waren onderweg naar de ijssalon en we bespraken de wereldproblematiek. Gisterenavond was er iemand bij ons in de buurt neergestoken. Mensen lopen tegenwoordig met messen op zak om ‘zich te verdedigen.’ Ik zag op sociale media een foto van een bebloede trui. Er was rood en wit lint gespannen. Veel politie bij het veldje. Precies het veldje waar kinderen overdag spelen.

En we bespraken het geweld in Amerika wat weer in volle hevigheid opengebarsten is nadat afgelopen week weer een donkere Amerikaan na een arrestatie in een abnormale nekgreep gehouden werd door een blanke politieagent en niet kon ademhalen. Hij verloor het bewustzijn maar nog hield de agent zijn knie in zijn nek. Dagen ervoor kwam er een video online van een donkere Amerikaan die een blanke vrouw aansprak in een park omdat haar hond losliep en zij, als in een slecht geregisseerd toneelstukje, de politie belde en aangaf bedreigd te worden. Je zou denken dat dit soort racistische ellende al lang voorbij zou moeten zijn.

Wij peuzelden ons ijsje op zittend op een bankje. Ik zag de enorme rozenstruiken in het midden van het plein in de wind heen en weer buigen, en dacht opeens aan Rosa Parks. Zij weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers. Dat kwam omdat de bus volraakte en ze dus plaats moest maken. Ik dacht aan de woorden plaats maken. Voor anderen die het niet prettig met je voorhebben.
Toen we terugliepen kwam er een kraai aanvliegen. Hij had zichtbare moeite om op te stijgen, stak zijn kraaienvleugels uit en wapperde ermee in slow motion mijn richting uit. Ik zag zijn kop, zijn donkere kraalogen. Ik twijfelde kort of ik opzij moest maar hij gleed pal boven mij naar boven. Hij was me ontstegen.
Soms heb je tegenwind. Soms heb je veel tegenwind. Soms doe je dan toch je stinkende best om er bovenuit te stijgen. Soms weet je niet waar je het allemaal voor doet. Soms weet je het pas veel en veel later. Soms voelt het als vechten tegen duivelse krachten.

Wil je mijn blog steunen met een bijdrage? Doneren mag hier.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten