De tegellichter.

Salie, Lavendel, Heiligenkruid. Rozemarijn, Citroentijm, Marjolijn. En misschien een roos. Veelal kruidenplanten. Wintervast. Ze mogen in de volle zon. Zo ver was ik in mijn zoektocht met hulp van vriendin met tuinervaring. We wandelden eerst naar een koffietentje, en of het nu regende of niet, en of het nu koud was of niet, we ploften neer onder de parasol met een koffie en slagroom met likeur. De regen kletterde om ons heen op de grond. Mijn rugzak met de geleende tegellichter erin zette ik neer. Het was een groot, gevaarlijk ding. Niet om zomaar ergens mee naartoe te nemen. Het was bedoeld om de tegels mee weg te halen om zo plaats te maken voor aarde en planten aan de voorkant van het huis. Meer tuin, minder tegels. Goed voor de afvoer van water en gezelliger voor het oog. We wandelden naar een mini tuincentrum waar we de vele soorten planten bekeken. Tuinadvies zonder erg, dacht ik. ‘Ik trakteer op een plantje. Zoek jij er eentje uit.’ Nee, nee, dat vond ik niet fair. Zij gaf mij tuinadvies. Daar vond ik wel iets op.

Afgelopen week reisde ik van Oss terug naar Den Haag met een messenset op mijn rug. ‘Gekker kun je het niet bedenken met onze beruchte geschiedenis.’ vertelde ik haar. Ze kende deze geschiedenis niet. Dan was ze een van de weinigen. In de jaren twintig en dertig sprak men over de Messentrekkers oftewel de Bende van Oss. Zo’n 29 moorden, tientallen roofovervallen en inbraken en enkele honderden brandstichtingen op bestelling werden gepleegd. Iedereen kent in Oss deze geschiedenis en men spreekt zelfs van een omertà. Je zwijgt, zelfs nu. We stonden tijdens de wandeling voor een gesloten tweedehands boekwinkel. Op een enorm papier geplakt op de voordeur legde de eigenaar uit door ziekte geveld te zijn en voorlopig niet open te gaan. ‘Misschien eind mei. Het gaat jullie goed.’ We vonden het te koud worden en liepen naar huis. Ik voelde de tegellichter op mijn rug. Gevaarlijke toestanden.

Wil je mijn blog steunen met een kop koffie donatie? Ik doneer een kop koffie.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten