Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Eerlijkheid.

Het was me het dagje wel vandaag. Er was onverwachte kinderlijke eerlijkheid waardoor ik meteen besefte dat het wonderlijk was dat dit kind mij iets vertelde en dit aandurfde en tegelijkertijd het besef van de pijnlijke realiteit van haar vertelling. En eerlijk zijn is vaak iets zwaars, iets dat mensen niet willen aangaan want het doet iets met jezelf en met de ander en je hebt vaak angst voor de reactie. Soms is het een opluchting en zijn mensen blij dat iets in de openbaarheid treedt maar soms wenst men dat het nooit gezegd was. Dan kon iedereen net doen alsof het nooit anders was geweest. Maar zo af en toe is de eerlijkheid de grens die opgezocht wordt waarmee iemand iets moet, ongeacht de consequenties. De consequentie van boosheid, ruzie, onbegrip. Iemand de rug toekeren.

Telkens als zulke situaties zich aandienen, zegt vriendlief vaak, is het een check voor jezelf dat je let op je grenzen. En het zal zich zo af en toe aandienen, zeker als de ander niet inziet wat je hebt uitgesproken. Het zal zich herhalen en herhalen, de vragen zullen telkens opnieuw worden gesteld en jij zult denken: maar dat heb ik toch al gezegd? En toch keert het terug, in een draaikolk, en moet je zorgen dat je eruit stapt.

We kunnen talloze smoezen verzinnen met al onze creativiteit maar daar wordt het ook niet beter van. We smoezen dat we niet kunnen, dat we een andere afspraak hebben, dat we ons niet lekker voelen en daarom overslaan en we durven niet uit te spreken wat ons dwars zit. Het vergt moed om eerlijk te zijn. Je legt jezelf op een hakblok. En eerlijk zijn is soms hard. Dat je na een conflict de rust nodig hebt om het conflict te verwerken en dus niet afspreekt. Dat je niet per sé iemand hiermee afwijst maar de situatie even niet handelt.

Het kind was open over een nare situatie. Iets waar je als kind niet snel over spreekt en ze vertelde erover tijdens het maken van een tekening. Eerlijk duurt het langst zeggen ze weleens. Ik vind het nog vaak knap lastig om in het moment te reageren zoals ik het voel en niet zoals sociaal wenselijk is. …

Published by


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten