Hoe lang duurt vakantie?

‘Maar wanneer is het dan maandag?’ oppaskind vroeg het zich af. Voor een kind is het sowieso lastig om de tijd te duiden. Zelfs een volwassene heeft er soms moeite mee. Ik heb er al moeite mee als iemand ‘rond de lunch’ wil langskomen of ‘in de namiddag’ wil afspreken. Ik legde uit aan mijn oppaskind wanneer maandag kwam en probeerde een time line uit te tekenen. Misschien begreep ze het dan wat beter.

Het was nog een hele klus om het begrip van dagen, weekend en de maandag (de dag dat ze weer naar school zou gaan) uit te leggen. Ik maakte een balk en gebruikte tekeningen om alles duidelijker te maken. Voor kinderen is het begrip vakantie veel te groot en te vaag en vooral nu in deze coronatijd wordt het alleen maar erger want ze zijn al diverse keren voor langere tijd thuis gebleven en dat voelde eerst als vakantie maar toen begon het allemaal wel heel lang te duren en toen was het niet leuk meer. Zaterdag en zondag uitleggen lukte nog wel. Het vaste dagritme, zelfs weekritme was meestal helder. En voor hele jonge kinderen was vakantie misschien zelfs wel onheilspellend, zeker als school leuk en prettig was. Want hoe lang zou het dan gaan duren voordat de normale week weer ging beginnen? Wanneer mocht je de juffen weer zien? En de kinderen? Niet dat het bij papa en mama niet leuk was maar de onzekerheid speelde bij een klein kind een rol. Wanneer begon vakantie en hield het weer op? Misschien dacht je dat je voor altijd weer thuis zou zijn, zoals eerst, toen niemand meer naar buiten mocht? Hoe lang duurde die vakantie?

Aan oppaskind kon ik wel uitleggen hoeveel nachten slapen het nog zou duren voordat het maandag was. Oppaskind had alleen zorgen om die maandag. Niet alle kinderen vinden school zo leuk en prettig. …

Wil je mijn blog steunen met een kop koffie donatie? Ik doneer een kop koffie.

Wil je mijn blogstukjes in je mail ontvangen? Abonneer je dan hier.

Hier koop je mijn novelle Dicht (ebook en PDF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten