Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Narratief schrijven.

‘Door jezelf te bevragen over je herinneringen vorm je je eigen autobiografie. Door de verhalen te verankeren (op te schrijven) en te delen besta je en bloei je op.’

Zomaar een zin uit mijn werkboek dat zal verschijnen ergens in september omdat ik dan, na het volgen van een aanvullende opleiding narratieve therapie, weer aan de slag ga met de cursus narratief schrijven. Life Review. De cursus oplossingsgerichte therapie heb ik al in de broekzak.

Wat je over jezelf vertelt

Schrijven is een mentaal proces. Het schrijven van een persoonlijk verhaal begint bij herinneren. Zonder de herinnering zouden we doelloos dwalen, afgevlakt zijn en geen anker vormen voor onze identiteit. Herinneringen zijn momentopnames, mijlpalen en hoogte- en dieptepunten. Door onze herinneringen kunnen we onze geschiedenis vastpakken, bestaansrecht geven aan ons zelf. Soms zijn herinneringen pijnlijk en verdringen we deze. Veel gebeurtenissen wissen zichzelf zoals kleine kinderen het ene moment boos kunnen zijn en het volgende moment verder kunnen spelen.

Verhalen zijn vaak verre van eenduidig. Ze zijn voor meerdere uitleg vatbaar en moeten zo worden geduid. Bovendien is jouw verhaal jouw waarheid. Jij beschrijft wat er gebeurt op jouw manier. Het verhaal hoeft niet gelezen te worden en beoordeeld te worden door een leraar of een uitgever. Je bent vrij in het schrijven van jouw verhaal.

In 2017 gaf Sandra Blom, toenmalig cursist Life Review, deze feedback:

‘De cursus Life Review heeft me meer inzicht in mezelf en mijn handelen gegeven. Het maakt weer even duidelijk waar ik op dit moment sta en hoe ik naar de toekomst kan kijken. Hoe fijn is het om tussentijds op jou terug te kunnen vallen als dat nodig is. Je reageert snel en hebt me goed op weg geholpen.

Er zijn verschillende manieren om je verhaal te schrijven. Als begeleider help ik mensen met het ondersteunen bij het op verhaal komen, het beschrijven en eventueel herschrijven van het eigen levensverhaal wanneer dat gewenst is bij het vinden van nieuwe aanknopingspunten in de eigen autobiografie voor een betekenisvolle invulling van de toekomst. Er worden vanzelfsprekend afspraken gemaakt omtrent vertrouwelijkheid. Ben je nieuwsgierig en wil je hier meer over weten of op de hoogte gehouden worden? Heb je vragen over de cursus Life Review – narratief schrijven? Mail mij dan via de contactpagina of meld je aan voor de nieuwsbrief.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten