Karin Ramaker.


Niet essentieel.

De creativiteit (ook om tot oplossingen te komen) is ver te zoeken. Men denkt dat kunst naar een schilderijtje kijken is. ‘Da’s mooi’ en we gaan weer verder. Kunst is de andere manier om naar de vraagstukken te kijken. Niet rechtlijnig maar via de vele vormen en manieren die er zijn. Lees hier het opinie stuk van Maxim Februari.

Ik schreef een tijd geleden een blog over de ambacht van schrijven. Dat het niet zomaar uit de vingers rolt maar dat er gedegen werk in gestopt wordt. Dat het niet commercieel is, dat er geen groot verdienmodel aan vastzit is voor sommige mensen een reden om te vinden dat het daarom niet essentieel is. Het attractiepark, de sport en de winkels zijn essentiëler, zo denken zij, omdat het een (kortstondig) persoonlijk geluk opbrengt en de economie ermee geholpen wordt. De bibliotheek, een museum, de boekwinkel levert per saldo minder op. We vergeten of ontkennen dat juist het ontdekken van boeken, leren over creativiteit in al z’n vormen en kijken en bespreken van kunst en bezig zijn met cultuur voor de ontwikkeling van kinderen en zelfs volwassenen belangrijk is. Je rent niet op een sportveld maar traint je brein.

Gisteren hielp ik oppaskind met het maken van een website. Jaren geleden pitchte ik bij een leraar een idee om voor kinderen een themablog te maken zodat zij leerden met WordPress om te gaan maar ook dat zij via een andere manier bezig konden zijn met taal, hoe je onderzoek deed en rapporteerde en zelf beeld kon maken en publiceren. Het leek alsof ze op een technische manier bezig waren met WordPress maar ondertussen was er heel veel creativiteit. Helaas, er was geen potje voor. Dat geld ging liever naar een uitje skiën in een overdekt centrum.

Los van of iets essentieel is of niet. Bepaal niet voor mij dat sport, een attractiepark of winkelen bij de Primark belangrijker is dan een boek lenen in de bieb, een expositie bekijken of leren van een andere cultuur. De petitie is al getekend.

Published by


Reacties

  1. Geri avatar
    Geri

    Wij zijn het afgelopen jaar erg voorzichtig geweest. En ik blijf voorzichtig. Ik ben bang dat alles veel te snel gaat. En ik word beroerd van het constante geklets over “vakantie”, over “op een terrasje” als hoogste plezier wat je kunt hebben in je leven, nu de sportscholen open, gelukkig na afdwingen van de Tweede Kamer ook de bibliotheken. Maar…… wat ben ik het met je eens,100%. Ik heb de petitie daarom getekend.

  2. karin avatar
    karin

    @Geri: hier hetzelfde. En het is bewezen vorig jaar dat een bezoek aan het museum veilig is. Ik denk zelfs veiliger dan in de winkel rondstruinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten