Karin Ramaker.


Mooi gezette lijn.

Maya Angelou zei het al: ‘You can’t use up creativity.’ Creativiteit zit ‘m niet alleen in mooi kunnen tekenen of schilderen maar in alledaagse oplossingen bedenken voor problemen. Ik had gisteren een ingrediënt tekort en moest op stel en sprong iets anders verzinnen. Creativiteit is roeien met de riemen die je hebt. Het is als iedereen zegt dat het niet zal lukken dat je toch iets verzint waardoor het wel lukt. Je boort andere bronnen aan die anderen niet zien. Daarom kan ik er niet zo goed tegen als ik hoor dat ‘het altijd op die manier is gegaan’. Dat vertelt mij niet dat het daarom juist is. De andere manier kan beter zijn, effectiever. Daarom is proberen altijd beter dan niets doen. Als je probeert loop je het risico dat het toch niet werkt maar je hebt geput uit die bron van creativiteit en stond open voor de andere manier. Dat het misschien niet helemaal gelukt is zegt niets over wat je geleerd hebt.

“You can’t use up creativity. The more you use, the more you have.”
~ Maya Angelou

Vroeger heb ik een tijdje via sketchpad getekend totdat ik ermee stopte, vraag me niet waarom. Ik hou van lijnen trekken die meteen iets moeten doen of zeggen. Ik schets eigenlijk zelden en ik wil de streep, de contouren, de sfeer meteen zetten. Dat vergt concentratie want het moet gelijk goed zijn. Soms leg ik de lat een beetje te hoog. Soms mislukt een lijn. En dan is het zaak om van die minder mooi gezette lijn er toch iets van te maken. Of ik stop en begin opnieuw. Het gaat eigenlijk niet eens om het eindproduct. Het gaat om bezig zijn met creëren. Je kunt creativiteit niet opmaken. Het is er altijd. In je hoofd, je zintuigen, je observatievermogen. Soms in het daadwerkelijk aansturen van je hand, je ogen. En altijd in het wegsturen van je eigen stem die zegt dat het niet kan, niet mooi genoeg zal zijn of omdat anderen het beter kunnen.

Published by


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten