in blog

Begrijp je wat ik bedoel?

Twee mannen, gelijkgestemden, zaten gisteren tegenover elkaar in een televisie programma. De een interviewde de ander. Ik was eigenlijk half in mijn boek gedoken omdat ik de formule van het programma niet langer meer interessant vond. Maar Matthijs van Nieuwkerk interviewde Ron Fresen over zijn journalistieke werk, dat hij ermee stopt doordat hij ziek is, meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin en iets anders wil doen. De ziekte kwam aan bod en Matthijs vertelde over een dichter wiens werk hij tijdens zijn studententijd voorgeschoteld kreeg. Hans Faverey. Hij benoemde in een gedicht het paard in de hoek van de kamer die met zijn hoeven schraapte over de vloer. ‘Begrijp je wat ik bedoel?’ vroeg hij. En toen gebeurde het. Ron keek hem even onthutst aan en zei: ‘Ja, nee, eigenlijk niet.’

Ik had inmiddels mijn boek opzij gelegd en zat op het puntje van mijn stoel. Iemand durfde hardop te zeggen: Eigenlijk begrijp ik niet wat je bedoelt. Wat bedoel je nou eigenlijk? Leg het eens uit.

Matthijs deed een poging. ‘Het paard schraapt zijn hoeven, stormt dan naar voren en slaat de boel kort en klein.’ Matthijs keek alsof hij vond dat hij het goed had uitgelegd. Ron knikte maar ik zag aan zijn gezicht dat hij nog steeds niet begreep waar Matthijs heen wilde. ‘Ik heb niet het gevoel dat ik de boel kort en klein wil slaan.’ reageerde Ron. Hij leunde achterover met zijn armen over elkaar heen. ‘Dat doet het paard, hè.’ Dat is de ziekte.’ Moest Matthijs even uitleggen. ‘Oh ja.’ zei Ron. Ron scheen daar geen last van te hebben.

Los van of iemand nu wel of niet het gedicht goed uitlegde, of het gedicht als voorbeeld genoemd moest worden om een vergelijking te maken (soms volstaat geen enkele vergelijking) of dat het gedicht dienst deed als metafoor, het gegeven dat iemand niet meteen begrijpt wat een gedicht wil zeggen en dit hardop zegt is voor mij een held.

Wie de titel van het gedicht van Hans Faverey over het paard in de hoek van de kamer kent, reageer dan aub in de reactiebox want tot op heden krijg ik het niet gevonden. … Gevonden.

Reageer hier

Reactie

  1. ‘Zelden heeft de sprong van een panter’