Karin Ramaker.

Als ik niet schrijf, denk ik aan schrijven.

Waar in het brein?

Lieve Q,

Afgelopen weekend zag ik je weer. Je hebt een grotere stoel, je bent zelf ook weer gegroeid. En je bent ook gegroeid met praten. Je zingt liedjes, articuleert veel beter en kan een lied van begin tot eind zingen zonder dat iemand meezingt. Wat ik ook verrassend vind is dat je na één keer iets horen de tekst meteen onthoudt. Je schakelt snel. Je schakelt zo snel dat ik even met open mond naar je zat te kijken. Je kreeg een boekje met pop-ups van je tante. Gekocht in Frankrijk en dus met Franse woorden. Maar dat was niet erg, de pop-ups waren het belangrijkst. Je zag een keer de rode neus van de clown en benoemde het. Je zag een rood hart en wist het later ook. Toen keek je naar mijn ketting met een hartje eraan en zei: ‘Hartje.’

Waar in het brein zit precies intelligentie? En wat is het precies. Waar zit het stukje slim kinderlijk uitproberen? Als het bij mama niet lukt om tv te kijken dan vragen we het toch aan papa? Zachtjes, zodat mama het misschien niet hoort. Waar zit de snelheid van schakelen in het brein? Als de logopedie juf iets vraagt kun je met hulp van een gebarenboek meteen wijzen en dat gaat heel snel. Je denkt dus snel na en weet wat je wil zeggen. Informatie verwerken kun je dus heel snel. Soms sneller dan mijn gastkinderen met wie ik huiswerk moet maken. We zongen samen een liedje maar aan het eind van het liedje zong ik iets anders dan jij geleerd had. Je fronste je wenkbrauwen want het klopte niet met wat jij wist. Maar even later zong je hetzelfde als wat ik geleerd had en daarna zong je weer je eigen geleerde tekst.

Lieve Q, praten is zo fijn hè. Je kunt iedereen vertellen wat je weet en hoe je iets vindt. Soms met gebaren erbij, soms niet. Niet altijd begrijpen we het meteen maar dan zeg je het opnieuw. Als je een boek pakt vertel je wat je ziet en maakt een verhaal. Meestal gaan de dieren in het boek naar de kapper of op de motor.

Toen we naar huis gingen zei ik hoe fijn ik het vond je weer te zien. Dat het heel gezellig was geweest. ‘Dag Q!’ zei ik. ‘Dag Ka-rin.’ zei jij.

Alle brieven aan Q lees je hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten