De wereld is niet te begrijpen.

Dit stukje tekst is geschreven nav Ik Blog De Zomer Door.

De wereld is niet te begrijpen. We kunnen met het vliegtuig binnen no time ergens landen waar anderen nooit zullen komen, voor een prikkie. Dat prikkie is voor sommige mensen alweer een fortuin. Voor weer andere mensen een prikkie. De wereld is soms niet te begrijpen. Ik zag een filmpje rondgaan van ‘rebel’ Sieger Sloot van Extinction Rebellion, die zijn verdediging deed in de rechtzaal en aan de officier van justitie vertelde, terecht, dat je de man in zijn uppie wel kunt aanpakken maar dat de grotere bedrijven, de macht, zo wel kan doorgaan. De officier nam een drogreden in de mond; waarom rij jij naar Oostenrijk voor een wintersport als je zo bezorgd bent om de natuur? Mensen zijn soms niet te begrijpen.

Het filmpje staat hier. Kijk en luister vooral. (Met name het tweede stuk.)

Ik ging afgelopen week naar Hamburg. Met de trein. Deze trip had ik misschien beter met het vliegtuig kunnen maken. We waren misschien wel veel sneller en goedkoper daar geweest. Je zou binnen zes uur van Den Haag in Hamburg kunnen zijn maar de werkzaamheden op het spoor waren zodanig dat deze trip vele malen langer duurde. Ook op de terugweg. Ik kan me voorstellen, zeker met kinderen, dat je ervoor kiest om te vliegen. Mensen kiezen voor gemak. Nu moet ik ook weer niet zo zeuren, de heen-en terugreis verliep, ondanks alles, vrij soepel. Dat kwam met name door het personeel van HB die nog steeds zeer vriendelijk iedereen, ook ons, te woord stond. De service balie en het perron waar we opstapten leek wel op Schiphol maar desondanks wachtte iedereen rustig op zijn beurt. Er waren geen opvliegende, zuchtende en geirriteerde mensen daar.

Maar het is onaantrekkelijk om te reizen met de trein. Er is onverwachte uitval, de app verstrekt andere informatie en er worden snelbussen ingezet maar de mensen die zouden moeten helpen, kunnen de passagiers niet uitleggen hoe en wat. De buschauffeur is een man uit Engeland die mensen via Almelo naar Hengelo brengt en weer terug. We mogen blij zijn dat deze man uit Engeland ons verder brengt. Er is blijkbaar geen Nederlander die op dat moment de bus kan rijden.

Ik las onderweg het boek van David Foster Wallace, Dit is water. Ik quote:

‘Ik hoef geen grote veranderingen, revoluties of idealen na te streven – om de wereld en mijzelf te verbeteren. Ik kan er simpelweg voor kiezen om elke dag opnieuw, in elke handeling en in elke gedachte, zorgvuldig te zijn. Positief. Ondersteunend. Radicaal waarderend.’

Ik kon afgelopen week met de trein naar Hamburg en verbleef in een mooi hotel. Dat is een luxe. Het is voor heel veel mensen ongewoon. En ik doe mijn best het ook zo ongewoon mogelijk te laten zijn. Bijzonder is een beter woord.

Dit stukje tekst is geschreven nav Ik Blog De Zomer Door.

4 gedachtes over “De wereld is niet te begrijpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten