Iedereen speelt.

Wat is Iedereen Speelt?

OPROEP: Met jouw bijdrage kan er een speeltuin aangepast worden! Klik hier!

We geven geld uit aan speeltoestellen voor kinderen zonder uitdaging, waarom niet voor kinderen mét uitdaging. Iedereen Speelt ontstond begin november 2020 omdat ik vond dat er iets moest veranderen. Ik zag en merkte in gesprekken met anderen dat er te weinig bewustwording is, mensen geen idee hebben hoe het is om niet naar buiten te kunnen en veel te moeten missen doordat je niet mee kunt doen met de rest. Veel ouders zijn ook onzichtbaar omdat zij erg volle zorgschema’s hebben naast hun reguliere werk. Ik startte een petitie.

We geven geld uit aan speeltoestellen voor kinderen zonder uitdaging, waarom niet ook voor kinderen met uitdaging?

Ik geloof niet in denken in beperkingen maar in mogelijkheden. Kijken wat wel kan, en voor elkaar boksen dat iets ook snel en daadkrachtig in samenwerking met gemeenten voor elkaar komt. We geven geld uit aan speeltoestellen voor kinderen zonder uitdaging, dus ook voor kinderen met uitdaging. Dat vind ik normaal!

Ik ben trotse tante van een neefje van vijf jaar. Vijf jaar geleden is hij geboren met een ernstige zeldzame hartafwijking.(Truncus Arteriosus) Daar koos hij niet voor en ook niet zijn papa en mama. Na een zware hartoperatie, toen hij vijf maanden oud was, ging er iets mis. Hij kreeg een herseninfarct. (NAH – Niet aangeboren hersenletsel.)

Nu is hij een vrolijke, ondeugende, goedlachse jongen die moet omgaan met zijn cerebrale parese. Hij oefent heel veel en hard om zelfstandig te kunnen lopen maar hij zal altijd rolstoelafhankelijk zijn. Ook heeft hij door zijn hersenletsel een ontwikkelingsachterstand. Hij kan nu naar een school voor zeer gespecialiseerd onderwijs en daar geven ze hem de aandacht die hij verdient waardoor hij op zijn tempo kan leren. Maar mijn neefje is niet de enige met een ontwikkelingsachterstand en/of lichamelijke uitdagingen.

In onze samenleving is het normaal om ‘gewoon’ de tram of de trein te pakken, te fietsen en te rennen. En je kinderen spelen en klauteren buiten in speeltuinen met leuke, uitdagende toestellen. Voor ouders met een kind met een uitdaging is dit anders. De weinig aangepaste speelplekken zijn vaak niet om de hoek. Je moet spullen meenemen om erheen te gaan en je kunt niet lang blijven want er zijn geen aangepaste toiletten om je kind te verschonen. Voor ouders met een kind met een uitdaging is het niet een spontane actie om even naar buiten te gaan.

Iedereen Speelt is tot op heden een vrijwillige actie. Graag wil ik dat er overal in Nederland speelplekken in de buurt worden aangepast en dat kinderen met een beperking ook kunnen spelen. Ook zou er voorlichting moeten zijn op scholen, gemeenten en bedrijven om meer te weten te komen over kinderen (en volwassenen) die leven met een beperking of beter gezegd uitdaging.

Wil je meer informatie, meedenken en/of actie ondernemen? Mail of bel mij dan!

UPDATE: Op 1 maart 2021 is de petitie doorgezet naar het college Burgemeester & Wethouders en gemeenteraad. Op 25 maart wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad.

UPDATE: Op 22 juni 2021 kreeg ik de toezegging dat er voldoende financiële middelen zijn om de speeltuin Verademing Den Haag nog dit jaar aan te pakken. Inmiddels is er een ontwerp klaar en zijn de speeltoestellen in productie genomen. Wordt vervolgd!

UPDATE: Ook in Oss Zuid wordt momenteel gekeken wat de mogelijkheden zijn om bij de natuurspeeltuin in de Bremlaan de speelplek aan te passen voor kinderen met een beperking. Inmiddels is er in augustus 2021 een werkgroep geformeerd. Het betreft de gemeente Oss, de wijkraad Zuid, buurtbewoners en ik. Wordt vervolgd!

UPDATE: Momenteel is er een ontwerper aan de slag om een uitdagende, rolstoelvriendelijke en inclusieve speeltuin te ontwerpen. De Wijkraad Oss Zuid heeft een bedrag toegezegd, de gemeente Oss gaat aanvullen en er is een donatiepagina gestart zodat we deze speeltuin hopelijk kunnen aanpassen zodat alle kinderen er kunnen spelen! Een gift kun je sturen naar: Bankrekening NL 07 INGB 0009486203 van de wijkraad Oss-Zuid op naam van H.A.J. Bloks en/of J.M.H.J. Eekels. Onder vermelding van gift speeltuin.

UPDATE: november 2021, bericht van de gebiedsopzichter gemeente Den Haag: de speeltoestellen bij Park de Verademing zullen, als het meezit, voor de feestdagen geplaatst worden!

Wijkkrant Konkreet Den Haag gaf tweemaal aandacht aan de actie!

Lees hier meer over Kinderrechten.

Dank je wel voor het lezen, delen en doneren! ❤️