Share

Glog your blog.

zondag 19 juli 2009Een nieuw soort van speledingetje, genaamd Glogster. Sinds Wreck This Journal en nogal wat gedoodle her en der,


klik op het plaatje.

nu wat online knip- en plakwerk.

Labels: , ,


10:18 PM //
Share

Durf te vragen!

donderdag 18 juni 2009'Maar hoe doe je dat dan?' vroeg S. tijdens een etentje. Refererend aan de bands die we hebben gestrikt voor blog-art.

Laatst dacht ik, de reden dat de ene persoon wel krijgt wat hij wenst en de ander niet, of minder snel, is het lef hebben exact te vragen wat je wenst.

We luisteren vaak, door opvoeding en gene, teveel naar een innerlijk stemmetje dat vertelt hoe stom, raar, idioot en brutaal het wel niet is om exact te vragen wat je wenst. Alsof het beschamend is hardop te vertellen waar je naartoe wilt, wat je nodig hebt en waar de vraagtekens liggen. Want als je niets vraagt komt er niets van de grond.

Stel je zit in een nogal frisse kamer en het raam staat wagenwijd open. Je bibbert aan alle kanten en denkt dat je daarom niet goed het gesprek zou kunnen volgen. Bij de vraag van de gesprekspartner of het te koud is, schudt je bijna automatisch je hoofd in een nee. Als je 'Ja' gezegd had en 'Mag het raam dicht?' was de gesprekspartner vast niet niet in een stuip geschoten.

vraag en antwoord.


Je bent op zoek naar een baan. Je weet ongeveer wat je zoekt, wat je kunt en wat je in huis hebt. Wat vraag je dan? En bij wie?

Toen ik net geslaagd was voor mijn opleiding en zeker wist dat ik wilde gaan werken, schreef ik tal van sollicitatiebrieven en mocht ik een enkele keer op gesprek maar daar bleef het bij. Na een half jaartje schoonmaakbaantjes via een uitzendbureau was ik het zat. Ik wilde doen wat ik graag wilde doen en waar ik goed in was. Als er geen vast werk was voor mij, dan desnoods vrijwillig.
Ik opende het telefoonboek (dat was toen nog) en bladerde totdat ik alle adressen voor me zag van alle basisscholen in de buurt. Ik heb een hele dag gebeld naar scholen en hield vol. Mijn vraag was duidelijk: 'Ik ben net geslaagd en ik wil dolgraag werken bij uw school. Mag ik een gesprek om uit te leggen wat ik bij jullie wil doen?' Het resulteerde in een part-time baan als onderwijsassistente, eerst op vrijwillige basis een aantal dagen in de week, en later werd ik aangenomen omdat men dik tevreden over me was. Durf te vragen!

Witte Koord werkte net zo. Ik mailde M. met de doodsimpele vraag of zij tijd en zin had mijn werk te herlezen en eventueel te verbeteren. Op vrijwillige basis. We spraken een middagje af en de rest is history.

Het werkt ook andersom. Als je open staat voor de openheid waarmee mensen je benaderen, dan sta je ook open voor de vragen die zij hebben. Bovendien is er iemand in m'n leven geweest die met enorme drive me telkens vertelde: 'Neem het heft in eigen hand! Altijd! Zorg in die zin goed voor jezelf. Maak helder wat je wilt, en stel de juiste vragen!'

durf!
leestip.

Labels: , ,


10:54 AM //
Share

Woord Droodle.

woensdag 17 juni 2009visie, focus, kijken, blik

Labels: ,


8:23 PM //