Share

Je boek uitgeven in eigen beheer: De voor- en nadelen op een rijtje.

vrijdag 2 januari 2009'Moest je een paar jaar geleden nog leuren bij uitgeverijen om je boek te laten publiceren - met het risico dat niemand zijn handen er aan wilde branden - tegenwoordig is het maar al te makkelijk om een bundel in eigen beheer uit te geven. Mogelijkheden te over. Compleet met ISBN-nummer. Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen? Ik vroeg het aan drie loggers die in 2008 via een andere weg hun schrijfsels uitgaven: Victor de Keijzer, Sanne en Karin. Ook vroeg ik litarair agent Ramon Stoppelenburg en logger Ronald, die zijn weblogposts bundelde, naar hun mening.'

Wat is er eigenlijk zo leuk aan uitgeven in eigen beheer?

Victor
: "Omdat je erg betrokken bent bij het proces en gedwongen wordt om na te denken over zaken als lay-out, digital printing, promotie, distributie, redigeren. Zo leer je tussendoor nog eens wat bij ook. En bij mij persoonlijk staat nog steeds voorop dat schrijven een hobby is, dus het moet ook allemaal niet te beladen worden. Ik zie mezelf bijvoorbeeld nooit op een boekenbal of een uitreiking van het een of ander."
Sanne: "Het uitgeven in eigen beheer is makkelijk, laagdrempelig en leuk voor een eerste poging. Maar het zegt niet veel over de kwaliteit van het geschrevene en na de eerste bevrediging van dat eigen boek wil je al snel meer. Het uitgeven in eigen beheer kan dan wel een extra zetje zijn om het een volgende keer goed aan te pakken."
Karin: "Dingen kunnen werkelijkheid worden, als je er zelf maar in gelooft. Het heeft er soms de neiging naar dat iets in eigen beheer uitbrengen een beetje een 'tja, ach' gehalte heeft. Ik heb boeken gelezen van schrijvers die via een uitgever een boek uitgegeven hadden met een enorm slecht in elkaar gezet verhaal waarin zelfs taalfouten stonden en de vormgeving om te huilen was. Ik denk dat die graadmeter niet klopt. Ik lees sommige weblogs waarbij ik denk: dat jij nog niet een boek schrijft. Sommige schrijvers hebben een agent; een bemiddelaar. Ik heb mijn werk zelf uitgegeven, met veel plezier!"

Lees verder bij de nieuwe editie van about:blank.nl

Labels: , ,


12:49 PM //
Share

prachtige reactie na het lezen van Witte Koord:

zaterdag 27 december 2008'Het zijn heel krachtige beelden, elk fragment. Ik had al gemerkt dat de teksten al die tijd in mijn gedachten waren blijven hangen, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Vooral die laatste stukken, die zich in Spanje afspelen. Het komt hard aan, als je het leest, het dringt diep door. Mooi en soms moeilijk om te lezen daardoor (emotioneel moeilijk, bedoel ik. Het is wel juist heel helder opgeschreven). Doordat die fragmenten zo compact en gestileerd zijn opgeschreven kunnen mensen goed aanknopingspunten vinden, misschien. Het worden min of meer archetypische beelden voor situaties die meer mensen meegemaakt moeten hebben. Daardoor werkt het zo effectief, denk ik.


Je kunt het in een keer uitlezen als verhaal, maar ook per fragment, als een soort gedichten. Ik vind het mooi.'

geencommentaar.web-log.nl

Labels:


11:16 AM //
Share

Nog meer reacties:

zondag 7 december 2008loesjes.web-log.nl schrijft:

En toen stroomde er
een waterval
aan woorden, Onbekend,
over de verouderde
lippen met nerfjes,
dwars-
waardoor ik moeilijk
de stroming stil
kon zetten

Uit.

‘No comprender’

Ik moest plotseling huilen
Soms loop je er zomaar tegenaan, een weblog met teksten die je verrassen, je adem benemen of enorm ontroeren. Zij heeft zo’n log. Uit een grapje ontstaat dan een initiatief waar een heus boek uit voort rolt. Af en toe is alleen virtueel echt niet genoeg.

Aanraken, bladeren, lezen. Bestellen!'


Labels: , ,


5:19 PM //
Share

Toen kwamen de reacties.

zaterdag 6 december 2008Witte Koord loopt toch wel als een trein. In mijn vrije tijd koop ik kussenenveloppen, verstuur witte koorden en factureer de mensen. Gisteren kreeg ik een sms van internetbekende K dat zij Witte Koord had meegenomen in de trein het daar pas opengemaakt had. Ze verzond een mms maar helaas kwam het niet aan.

Vandaag las ik bij GeeSpot het volgende:
Blockquote

Gisteren viel de bundel Witte Koord van Karin Ramaker op de mat. Achter in het boekje tref ik bij de bedankjes tot mijn verrassing mijn eigen naam aan...

Aan het begin van de zomer vroeg ik Karin of we teksten van haar mochten gebruiken voor de Vertrekhal van Verbeelding; een feestelijke avond waar inspirerend werk dat normaal alleen op internet zichtbaar is, aan een groter publiek getoond werd.

Via het netwerk Je Reve de Grandeur wist ik van Karins droom: 'van alles wat ik aan beelden en woorden in mijn hoofd heb iets tastbaars maken, zodat anderen het zien.' Wat later die zomer ontmoette ik Karin voor het eerst in levende lijve. We dronken wat, we aten wat en we praatten over dromen en de dingen die je soms weerhouden.

Een paar dagen na deze ontmoeting stuurde Karin me een mail. Ze had de eerste stappen gezet op weg naar het realiseren van haar droom: de teksten van haar blog Witte Koord uitgeven in een bundel. Later zei ze het volgende over onze ontmoeting: 'De dingen kwamen in beweging doordat dromen die ik niet meer helder voor me zag, of te moeilijk vond, door jou helder in kaart gebracht werden. En vaak op een zeer praktische en simpele manier. En dan bedoel ik met 'simpel'; het staat vlak voor je neus, in plaats van ver weg.'

En nu zit ik hier, met een prachtige bundel in mijn handen blij te wezen. Blij met internet, de mooie mensen & inspirerende schoonheid die het grote cyberbos herbergt en de dromen die er gerealiseerd worden.

Witte Koord leeft een beetje. Het reist en gaat heel Nederland door, van Amsterdam naar Arnhem en van Eindhoven naar Zwolle. Ik ben trots. Een beetje.

Labels: , ,


12:08 PM //