Wat moeten we met onze Kees?
Een bijzonder verhaal over een jongeman uit Brabant die uit principe weigert te werken, een werkkamp in Essen ontvlucht en dan ruim 3 jaar ondergedoken blijft, bij het verzet betrokken raakt totdat hij op zeer ongelukkig toeval tegen de lamp loopt.
Het is wrang en tragisch. Na het overlijden van zijn moeder, net voordat de Tweede Wereld Oorlog uitbreekt, vertrekt zijn vader naar Tilburg naar een nieuwe vrouw en om de een of andere reden wil hij niet voor zijn jongste zoon meer zorgen. De andere broers en zussen hebben hun eigen leven, Kees is nog minderjarig.
Als Kees achttien wordt dreigt er het gevaar om te werk gesteld te worden in Duitsland en dat vertikt Kees. Hij ontvlucht een werkkamp in Essen en duikt onder. Hij is zijn moeder kwijt en nu ook nog zijn vaste, veilige thuishaven. Hij zit hier, daar, bij broers en zussen en zwager en bij een boer en heel even toch weer bij zijn vader maar dat gaat niet goed.
Zijn laatste onderduikadres is in Diessen, een vakantie-oord dat Uit en Thuis heet. In de kleine huisjes kwamen voorheen Westerlingen vakantie houden maar nu zitten er verzetsstrijders, een Canadese piloot en werkweigeraars, waaronder Kees. Het gaat lang goed, maar het gaat ook mis.
Ik had nog nooit een podcast gemaakt. Er werd me vaker gezegd: Maak er een boek van. Een podcast maken, een reconstructie over onze Kees, dat kon ik wel proberen.
Nadat ik bij mijn tante had nagevraagd en bij mijn achternicht op visite was geweest in Dongen, het geboortedorp van Kees, en die een hoop documenten bewaard had, Floris van Dijk sprak in museum Kamp Amersfoort, ben ik aan de slag gegaan. Bij het Nationaal Archief, NIOD, en andere instellingen zocht ik door vele documenten om het verhaal kloppend te maken. Jaren later was ik ook nog in Hamburg, bij Kamp Neuengamme. Het was pittig. Maar het was voor onze Kees, de achterneef van mijn moeder.
Kees Jacobs wilde niet werken voor de Duitsers, stak een dikke middelvinger op en dook onder. Wat er precies gebeurde kun je vanaf nu beluisteren in de podcast: Wat moeten we met onze Kees?